Musul’da Son 24 Saatte neler Oldu
18.00 : Terör örgütü IŞİD, kuşatma yapan birliklerin üzerinde uçurduğu insansız hava araçlarıyla (İHA) yer tespiti yapıyor. Peşmerge güçleri bugün dört insansız hava aracından birini düşürdü, diğer üç İHA’nın bölgeden ayrılmasının ardından ise IŞİD havan saldırısına başladı.
17.20 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Iraklı özel kuvvetlerin yeni köyler ele geçirdiğini ve Musul kent merkeziyle aradaki mesafenin 10 kilometreye indiğini flaş haber olarak duyurdu.
17.00 : Paris’teki Musul zirvesinin ardından konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, toplantıda üç temel öncelik konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi. Bunlar, sivil halkın korunması, insani yardım geçişi ve Iraklı yetkililerle beraber bölgenin yeniden istikrara kavuşması için IŞİD’den temizlenmesi. Ayrault, bir göç dalgasının gelebileceği uyarısını yaparak “Musul’dan 1 milyon kişi göç edebilir. Ancak yetkililer IŞİD militanlarının sivillerin arasına karışmasının önüne geçmeli” dedi.
16.40 : IŞİD, yaptığı açıklamayla Musul çevresindeki intihar saldırıları, ateş açan keskin nişancılar ve yollara döşenen bombaları üstlendi.
16.35 : BBC muhabiri Orla Guerin canlı yayında cephe hattındaki gelişmeleri anlattığı canlı yayında sabah saatlerinde başının üstünden IŞİD’e ait bir insansız hava aracının geçtiğini aktardı.
16.30 : Rudaw, Musul Barajı çevresinde IŞİD’in bomba yüklü aracının imha görüntülerini yayınladı. Peşmerge birliklerine doğru ilerleyen iki bombalı araç canlı yayında patlatıldı.
16.00 : Başika’da Türk askeri tarafından eğitilen birliklere komuta eden eski Musul Valisi Nuceyfi hakkında, yabancı ülkeyle iletişime geçmek ve Türkiye’ye yardım etmek suçlamasıyla tutuklama kararı çıkarıldı. Aranan siyasetçi, dün son olarak Kürt yönetiminin başkenti Erbil’deydi.
15.20 : Alman gazetesi Die Welt, Musul operasyonunu sayfalarına taşıdığı haberinde savaşın en çok İran’a yaradığını yazdı: “Batı’nın gerçekten dehşet verici olan IŞİD’e karşı mücadelede ısrarı, bir anlamda dünya siyasetinin kör açısına denk gelen bölgede İran’ın yayılmasına yol açtı. İslam devleti olan İran, Suriye ve Irak’taki savaştan en çok yarar sağlayan ülke. Suriye’de müttefiki Putin’in desteğini alıyor; Irak’ta ideolojik olarak nefret ettiği Washington önünü açıyor. Bu durum Sünnilerin sözde koruyucusu olan IŞİD’in varlığını sürdürmesini garantiliyor. Musul’un IŞİD’den kurtarılacak olması bir şans. Ancak ABD öncülüğündeki koalisyonun, İran ve Şiilerin IŞİD terörünü devam ettirmesini engellemesi gerekiyor.”
14.50 : İran, kendilerinin Musul operasyonuna katılmadığını belirterek harekâta Irak hariç her hangi bir ülkenin katılma hakkının olmadığını savundu.
14.40 : Doğan Haber Ajansı, cepheden geçtiği fotoğraflarda Peşmerge güçlerine gaz maskeleri dağıtıldığını bildiriyor.
14.10 : Musul’un kuzeydoğusundaki Başika Cephesi Komutan Yardımcısı Mustafa Goran, IŞİD’in bombalı araçla yaptığı intihar saldırısı sonucu öldü.
13.40 : Barzani’nin yayın kuruluşu Rudaw, bugün üç cephede birden IŞİD’e saldıran Peşmergelerin altı saatte dokuz köyü kurtardığını duyurdu.
12.50 : Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) basın sözcüsü Matthew Saltmarsh, Musul operasyonunun son yıllarda karşılaşılan en büyük sığınmacı dramına dönüşebileceği uyarısını yaptı. Saltmarsh’a göre, harekât 1 milyondan fazla sivili yerinden edebilir.
12.45 : Fazıliye köyü yakınlarında IŞİD’in 800 metre uzunluğundaki tüneli bulundu. Bugüne kadar ortaya çıkarılan en büyük tünelin araçların geçebileceği büyüklükte olduğu görüldü. Henüz tünelin görüntüleri yayınlanmadı.
12.40 : Telsiz konuşmaları dinlemeye takılan cephedeki IŞİD’liler “Büyük bir güçle saldırıyorlar. Destek kuvvet gönderin” diyor, buna karşılık Musul’daki IŞİD komutanı “Direnin, destek kuvvet yok” yanıtını veriyor.
12.35 : İngiltere Savunma Bakanlığı, harekâtın başladığı gün Typhoon jetlerinin Musul’un güneyinde IŞİD’in bomba yüklü aracını Paveway IV güdümlü bombalarla vurduğu görüntüleri palaştı.
12.30 : Musul’daki çatışmaları The Guardian gazetesi için izleyen muhabir Martin Chulov, IŞİD’den kaçan Musullular arasında gizli bir yeraltı direnişi uyandığını yazdı. Chulov’a konuşan aynı aileden iki Musullu, IŞİD karşısında gizlice örgütlenebilmek için eğitim aldıklarını ve şehrin farklı bölgelerinde direnişe katılmaya hazır gruplar olduğunu belirtti.
12.00 : Barzani’nin yayın organı Rudaw, Peşmerge güçlerinin sabahtan bu yana altı köyü IŞİD’den geri aldığını duyurdu. Kurtarılan köyler Kaym, Sımaki ve Harabe Delil. Kontrol sağlanan köylerde Şebek Kürtleri ile Türkmenler yaşıyor.
12.05 : Cephedeki komutanlardan Tümgeneral Salar Teymur, “Bugünkü plan yüzde 90 tamamlandı. Hursabat – Musul yolu güçlerimiz tarafından kontrol altına alındı. Hursabat köyü de Peşmergeler tarafından sarılmış durumda” dedi.
11.40 : Paris’teki Musul zirvesine video konferansla bağlanan Irak Başbakanı Haydar İbadi, “Birlikler, bölgeye doğru beklediğimizden ve planladığımızdan daha hızlı bir şekilde hareket ediyor” dedi.
11.30 : Sivilleri canlı kalkan olarak kullanan, kaçmak isteyenleri infaz eden eli kanlı terör örgütü, ailelerinden kopardığı çocukları da cephe hattına sürüyor. Anadolu Ajansı’na konuşan Adle köyünden bir çocuk, intihar eylemcisi olarak nasıl eğitildiklerini anlattı: “Yaşımızın küçük olmasına rağmen IŞİD silah kullanımı, bombaların yer altına yerleştirilmesine dair dersler verdi.”
11.20 : Anadolu Ajansı’nın cephe hattından geçtiği fotoğraflarda Peşmerge güçlerinin arasında kadınların da olduğu göze çarpıyor.
11.00 : The Guardian gazetesinden Fazel Hawramy, IŞİD üyelerinin terk ettiği, yerin 20 metre altındaki bir tünelden izlenimlerini aktardı. Peşmerge güçlerinin tünelde tavanın altına sıkıştırılmış bir Kur’an’ın bubi tuzağı olduğunu fark ettiğini anlatan Hawramy’nin haberinden bir bölüm: “Tünelde, geçiş yolları arasında teller çekilmiş. Tahta ve demir çubuklar kullanılarak tavan desteklenmiş ve tünelin çökmesi engellenmiş. Duvardaki bir bayrakta ‘Tanrı yok ama Allah var’ yazıyor. Tünelde bazıları kırılmış yumurtaların olduğu tepsiler, suda bırakılmış nohutlar, her yere saçılmış ay çekirdeği kabukları ve tavaların durduğu bir gaz sobası bulduk. Tüneldeki IŞİD militanları belli ki sonuna kadar savaşmak için hazırlanıyorlardı. Yerin altında, evin odalarında, peşmergenin tünele girmesi durumunda savunma için kullanıldığı düşünülen çantalarca toprak tavana kadar yükseliyordu.”
10.50 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, IŞİD’in Bartilla çevresinde dört bomba yüklü araçla intihar saldırısı denediğini ve araçların imha edildiğini duyurdu. Patlayıcı yüklü araçlardan biri tank atışıyla vuruldu.
10.35 : İngiliz The Times gazetesi, IŞİD’in El Mişrak’ta binlerce tonluk kimyasal kalıntı bulunduğu düşünülen sülfür üretim santralini patlayıcılarla donattığını ve bölgeyi canlı kalkan olarak kullandığı insanlarla çevrelediğini sayfalarına taşıdı. Gazeteye konuşan Tuğgeneral Hajar İsmail, koalisyonun da IŞİD’in kimyasal silah olarak hidrojen sülfür üretilen bu santrali askerler ve sivillere karşı kullanabileceği konusunda uyarıldığını söyledi. İsmail, patlatılırsa etkisi 10 km’ye kadar yayılacağı düşünülen santralin bölgede karşılaşılabilecek en büyük tehdit olacağını belirtti. Santralde eskiden direktör yardımcısı olarak çalışan ve ailesini korumak amacıyla ismini vermek istemeyen bir kaynak, Times’a IŞİD’in köylerde havaya ateş açarak erkekleri kadın ve çocuklardan ayırıp, esir olarak santrale yürümeye zorladığını anlattı.
10.30 : Uluslararası koalisyon güçlerinin komutanlarından ABD’li Tümgeneral Gary Volesky, “Musul’dan dışarı doğru hareketlilik gördük. Liderlerin kenti terk ettiklerine dair emareler var” dedi. IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin nerede olduğu bilinmiyor.
10.10 : Doğan Haber Ajansı, Nevaran bölgesindeki çatışmalarda Peşmerge’nin IŞİD’in insansız hava aracını düşürdüğünü bildiriyor. Düşürülen İHA’nın parçaları operasyonu izleyen basın mensuplarına gösterildi.
09.20 : Peşmerge, sabah saatlerinde başladığı operasyonda üç köyü IŞİD’den temizledi. Naveran ve Barime köyleri ile Musul Barajı’nda Batne köyü peşmergenin eline geçti. Barzani’nin yayın kuruluşu Rudaw, IŞİD’lilerin birkaç havan mermisi dışında ciddi bir karşılık vermeden kaçtığını bildirdi.
08.40 : Çatışmaları izleyen Rudaw muhabiri, IŞİD’lilerin savunma hattını hastane ve okullara taşıdığını, yaralıları ise camilere naklettiklerini aktarıyor.
08.30 : Reuters haber ajansı, Irak ordusunun özel birlikleri ile Kürt güçlerin sabah 06.00 sularında yeni bir saldırı başlattığını duyurdu.
08.10 : Peşmerge güçleri, Başika kasabasını geri almak için üç koldan harekete geçti. Bir sonraki hedef, çoğunlukta Hristiyanların yaşadığı kuzeydeki Tılkef ilçesini kurtarmak.
06.30 : Iraklı general Maan El Sadi, Associated Press haber ajansına özel kuvvetlerin Musul saldırılarına katıldığını söyledi.
02.15 : Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Musul’da sivilleri korumak için halı bombası kullanmayacaklarını açıkladı.
00.20 : Musul’u elinde tutan IŞİD, kendine ait haber ajansından militanların kent merkezinde devriye gezdiği görüntüleri yayınladı. Operasyonun başlangıcından bu yana IŞİD teröristleri ilk kez Musul merkezde göründüler.
00.10 : Koalisyon içindeki Amerikan savaş uçaklarından bazıları, Basra Körfezi’ndeki savaş gemisinden havalanıyor. USS Dwight D. Eisenhower CVN 69 gemisindeki savaş uçaklarının füzelerle yüklendiği fotoğrafları, Reuters foto muhabiri Hamad I Muhammed çekti.
00.00 : Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un IŞİD’den geri alınması için başlatılan operasyonda dördüncü gün… Sıcak bölgedeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarac